Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Loading Events

Rafaël, 500 jaar na zijn dood

1 december, 20:30 - 22:15

Vijfhonderd jaar geleden overleed op precies 37-jarige leeftijd Rafaël, een van de meest invloedrijke en veelzijdige kunstenaars uit de geschiedenis. Kunsthistoricus Ernest Kurpershoek zal in zijn lezing vooral aandacht besteden aan de laatste 12 jaar van zijn leven, de Romeinse periode. Deze activiteit organiseren we samen met KR&ZV “De Maas” in hun sfeervolle sociëteit aan de Veerhaven.

Behalve schilderijen, maakte Rafael (Raffaello Sanzio) ook architectuur- en tapijtontwerpen, was hij de stadsarcheoloog van Rome, en vervulde functies vergelijkbaar met die van de huidige welstandscommissie en monumentenzorg. En tenslotte was hij manager van een groot artistiek bedrijf met talloze assistenten en specialisten.

Ter gelegenheid van zijn  500ste  sterftejaar wordt vanaf maart in de Scuderie del Quirinale in Rome de grootste Rafael tentoonstelling ooit georganiseerd: meer dan 200 meesterwerken van Rafaël zullen dan aan het publiek worden gepresenteerd. Conform de opzet van de tentoonstelling zal Ernest Kurpershoek in zijn lezing vooral aandacht besteden aan de laatste twaalf jaar van de carrière van Rafaël. In deze zogenaamde Romeinse periode, ontvouwde Rafaël een koortsachtige activiteit die abrupt tot een einde kwam door zijn vroegtijdig overlijden. Zijn begrafenis in het Pantheon, een ongekend eerbewijs voor een kunstenaar, bracht heel Rome op de been, tekenend voor de immense roem en populariteit die Rafaël toen al had verworven.

Ernest Kurpershoek is kunsthistoricus gespecialiseerd in de Italiaanse renaissance, met name de frescokunst. Over dit onderwerp heeft hij in 2011 een boek gepubliceerd, Italiaanse fresco’s.  Hij is docent bij het Nationaal Restauratie Centrum en geeft cursussen bij diverse culturele instellingen. Ook begeleidt hij regelmatig kunstreizen naar Italië. Van 21 tot 25 maart begeleidt hij een themareis naar het ‘Rome van Rafaël’, waarbij uiteraard ook de tentoonstelling in de Quirinaal wordt bezocht.

De lezing is gratis toegankelijk voor leden van Dante Alighieri en KR&ZV ‘De Maas’ (aanmelden gewenst).

 

Gegevens

Datum: 1 december
Tijd: 20:30 - 22:15
Event CategoryLezing Nederlands

Venue

Locatie: Sociëteit ‘De Maas’ Rotterdam
Adres: Veerdam 1
Rotterdam, 3016 DD

+ Google Map

Organizers

Organisatie: Dante Alighieri Rotterdam
Organisatie: KR&ZV ‘De Maas’

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst