Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sicilië-lezing: Sicilia Greca e Romana

24 november, 20:00 - 22:00

Marc Permeke neemt ons mee naar het grootste eiland in de Middellandse zee, dat door zijn geschiedenis en cultuur een wereld op zich vormt.

SICILIA GRECA E ROMANA – Grieks Romeinse cultuur op Sicilië

Sicilië kent een enorme rijkdom aan overblijfselen uit de Klassieke Oudheid. Griekse stad-staten als Siracusa en Agrigento vormden er het kloppend hart van het zog. Groot-Griekenland (Magna Graecia). Ondanks bloedige oorlogen tegen de Feniciërs en Cartha-gers bloeide de Griekse cultuur en met name Dorische tempels (Agrigento, Selinunte) en fraai gelegen theaters (Siracusa,Taormina) getuigen hiervan.

Eind derde eeuw v.Chr. werd Sicilië een Romeinse provincie. De benaming ‘Graanschuur van Rome’ spreekt voor zich. Naast resten van amfitheaters (Siracusa, Catania) en een Odeon (muziektheater Taormina) vind je in het binnenland bij Piazza Armerina de meest imponerende Romeinse villa van het eiland. Beroemd zijn schitterende mozaïekvloeren (3.500 m2) met een veelvoud aan voorstellingen (jachttaferelen, wagenrennen, goden- en heldensagen)

Aan de hand van talloze kleurrijke en illustratieve afbeeldingen bespreekt Marc Permeke de (kunst)geschiedenis en de cultuur van de Klassieke Oudheid op Sicilië.
Mythologische verhalen onthullen avonturen van goden en godinnen en historische figuren komen tot leven,

Hoe komt het dat de Griekse kolonisten op Sicilië zo’n bloeiende cultuur hebben ontwikkeld die zelfs de afgunst van het moederland heeft opgewekt? Welke volkeren belemmerden de Grieken in deze ontwikkeling? Welke rol speelde het eiland in het machtige Romeinse Rijk? Welke goden en godinnen zijn nauw met Sicilië verbonden en zijn beroemd vanwege hun avonturen en verhalen?

Marc Permeke

Na een aantal jaren in Rome gewoond te hebben werkte Marc Permeke als reisleider en gids op Sicilië. Hij begeleidde daar culturele reizen. Terug in Nederland verbreedde hij zijn kunsthistorische kennis tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Leiden. Lange tijd werkte hij als hogeschooldocent Management Toerisme in Breda. Hij hield zich onder andere bezig met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en uitvoering van talloze studiereizen. Als Italië-kenner deelt Marc graag zijn kennis en ervaring met ons.

Details

Date:
24 november
Time:
20:00 - 22:00
Event Category:
Website:
https://www.danteeindhoven.nl/index.php?page=705&sid=2

Organizer

Dante Alighieri Eindhoven
View Organizer Website

Venue

Academisch Genootschap Eindhoven
Parklaan 93
Eindhoven, 5613 BC
+ Google Map

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst