Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Loading Events

‘Stravaganza musicale fiorentina’ – de geboorte van het muziektheater van de Medici

9 april, 20:00 - 22:00

Lezing van Pieter Bakker (in het Nederlands)

Italië was het land waar de Renaissance ontstond, d.w.z. als eerste leidde tot het nieuwe perspectief op wetenschap en humanisme. Dit had o.a. grote gevolgen voor de diverse kunstdisciplines. Spil in deze fundamentele omwenteling was Firenze waar de heersende familie van de Medici kosten noch moeite spaarde om zich groots te profileren; hiertoe werden de beste wetenschappers en kunstenaars ingezet.
Een van de resultaten van dit rijke Florentijnse mecenaat was de coproductie van schilders, couturiers, dichters, dansers, componisten en technici die samen experimenteerden om te komen tot een spectaculaire vorm van muziektheater. Hiermee zou al snel de basis worden gelegd voor het muziekdrama, de opera.
In deze lezing zal aan de hand van beeld, woord en muziek worden getoond hoe de Medici hun intermedi copieus vulden met mascherate, mythologie, nuove musiche, sinfonie, ballet en wat niet al.

De lezing wordt gegeven door Pieter A. Bakker, muziekhistoricus. Via zijn muziekhistorische bureau MUSICA DOCET verzorgt hij cursussen en lezingen op het gebied van de muziekgeschiedenis (www.musicadocet.nl)

Gegevens

Datum: 9 april
Tijd: 20:00 - 22:00
Event CategoryLezing Nederlands

Venue

Locatie: The Movies Dordrecht
Adres: Nieuwstraat 62
Dordrecht, 3311 XR

+ Google Map

Organizer

Organisatie: Dante Alighieri Dordrecht

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst