Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Views Navigation

Event Views Navigation

Today

Madrigalen van Monteverdi, optreden van Cinque Voci

Academisch Genootschap Eindhoven Parklaan 93, Eindhoven

Noord Italië, zo rond 1600, de late Renaissance. De tijd dat Claudio Monteverdi , misschien wel de grootste componist aller tijden, leefde en werkte. Een periode van grote rijkdom voor de bestuurders van stadstaten, hertog- en vorstendommen. Zij leefden in luxe en wedijverden op het gebied van de kunsten. Ook een periode van nieuwe ideeën,...

Caravaggio: een leven tussen licht en duisternis

Stayokay Maastricht Maasboulevard 101, Maastricht

Lezing door Marc Permeke. Caravaggio (1571-1610) wordt beschouwd als de belangrijkste Italiaanse schilder van de Vroege Barok (1585-1625). Zijn kunstenaarsnaam verwijst naar het dorp bij Milaan, waar zijn familie vandaan kwam. Zijn ruige en turbulente leven heeft hem talloze keren in grote problemen gebracht. Desondanks heeft hij in korte tijd een veelomvattend en belangrijk oeuvre...

Bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe -Rondleiding Futurisme

Rijksmuseum Twenthe Lasondersingel 129, Enschede

In 1909 spoorde de dichter Marinetti andere kunstenaars aan om nieuwe wegen in te slaan in een veranderende wereld waarin techniek een dominerende rol zou spelen en al het oude afgezworen moest worden. Hij schroomde daarbij niet om zelfs oorlog te verheerlijken als middel tot dit doel. Hij begon daarmee een belangrijke stroming in de kunstwereld en het Rijksmuseum Twenthe laat dit stukje geschiedenis in een indrukwekkende expositie aan ons zien.

€10,00

Bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe -Rondleiding Futurisme

Rijksmuseum Twenthe Lasondersingel 129, Enschede

In 1909 spoorde de dichter Marinetti andere kunstenaars aan om nieuwe wegen in te slaan in een veranderende wereld waarin techniek een dominerende rol zou spelen en al het oude afgezworen moest worden. Hij schroomde daarbij niet om zelfs oorlog te verheerlijken als middel tot dit doel. Hij begon daarmee een belangrijke stroming in de kunstwereld en het Rijksmuseum Twenthe laat dit stukje geschiedenis in een indrukwekkende expositie aan ons zien.

€10,00

Film ~ L’albero degli zoccoli (1978)

Het Amsterdams Lyceum Valeriusplein 15, Amsterdam

Olmi’s De Klompenboom, winnaar van de Grote Prijs van het Cannes Filmfestival, is een ontroerende kroniek over een jaar uit het leven van vijf Italiaanse boerengezinnen aan het eind van de 19e eeuw.

Forza Olandesi en het drama Torino, lezing door Roberto Pennino

Cultureel Centrum 't Perron, Heeze Schoolstraat 48, Heeze

Hoewel voetbal een zeer belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven van de Italianen, hebben wij er nog nooit aandacht aan geschonken, We zijn dan ook heel blij dat mr. Roberto Pennino deze leemte gaat opvullen. Hij is niet alleen advocaat in Heerlen maar ook schrijver van voetbalboeken, zoals Onsterfelijk Torino, de mythische Superga Vliegtuigramp van...

De Etrusken – Zoektocht naar het verborgen goud

Kennemer Lyceum - Overveen Adriaan Stoopplein 7, Overveen, Noord-Holland

De Etrusken, al aanwezig op het Italiaanse schiereiland vanaf de tiende eeuw v. C., bezetten verschillende regio's van Midden-Italië. Er zijn nog heel veel onzekerheden over hun oorsprong, taal, gewoonten. En toch zijn er tegenwoordig in Lazio, Umbrië en Toscane plaatsen te vinden die nog steeds onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis, de cultuur, de...

I sette monumenti: miti, verità e misteri dell’antica Roma

Trevianum Scholengroep Sittard Havikstraat, Sittard

Op 11 november komt Mauro Poma naar Sittard om ons in het Italiaans meer te vertellen over zijn stad Rome. Mauro is schrijver van het boek : "I sette monumenti: miti, verità e misteri dell'antica Roma"; eerder dit jaar verschenen.

Marc Leijendekker over de architectuur onder Mussolini

NIVON-huis Rotterdam Dirk Smitsstraat 7, Rotterdam

Precies honderd jaar geleden greep Mussolini de macht met zijn Mars op Rome. Dat leidde niet alleen tot grote veranderingen in politiek en maatschappij, maar ook in de architectuur: bij de fascistische mens hoorde een bijzondere, zeer herkenbare stijl.

Filmclub Dante Rotterdam met ‘Le Sorelle Macaluso’

LantarenVenster Rotterdam Otto Reuchlingweg 996, Rotterdam

Le Sorelle Macaluso is een film van de Italiaanse theatermaker en filmregisseur Emma Dante. De vijf zussen Maria, Pinuccia, Lia, Katia en Antonella – in leeftijd variërend van kleuter tot een jaar of twintig – wonen bovenin een vervallen appartement aan de rand van Palermo dat uitkijkt over zee.

De huidige politieke situatie in Italië door Arthur Weststeijn

Dominicanen boekhandel Maastricht Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht

Arthur Weststeijn is medeauteur van het boek Het Italiaanse experiment, een nieuwe geschiedenis van modern Italië. ​Samenvatting van dit boek: Italië lijkt het land van zalig niksdoen, van lange dagen luieren in de zon en genieten van het leven. Een land van stilstand en wanorde, niet van politieke vernieuwing. Maar kloppen die clichés wel? Dit boek laat...

De mafia, dertig jaar na de moord op Falcone en Borsellino

Fonteinkerk Amersfoort Robert Kochstraat 4, Amersfoort

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat de mafia Giovanni Falcone heeft vermoord (op 23 mei). Nog geen twee maanden later is ook zijn collega Paolo Borsellino vermoord. Een goede aanleiding om in kaart te brengen wat er sindsdien is gebeurd. Lezing door Marc Leijendekker.

Italiaanse kookworkshop

De Springplank Papendrecht Vondellaan 158, Papendrecht

Op vrijdag 18 november 2022, van 19.00 tot ongeveer 22.00 uur, organiseren wij een Italiaanse kookworkshop (de zesde inmiddels), ook deze keer onder leiding van Antonella Petrai van perCaso Foodatelier.

Pompeï en Herculaneum

AG Eindhoven Parklaan 93, Eindhoven

Weinig archeologische sites spreken zo tot de verbeelding als het antieke Pompeï en Herculaneum. De verwoestende uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 maakte in één klap een einde aan het leven in deze welvarende Romeinse provinciesteden vlakbij Napels.

Pompeï en Herculaneum – Lezing

Speeltuingebouw Voortsweg Enschede Voortsweg 225, Enschede

Lisette Le Blanc vertelt over de opgravingen in Pompeï en Herculaneum. Niet toevallig bieden we deze lezing aan als er tegelijkertijd in het Drents Museum te Assen een uitgebreide expositie aan deze opgravingen is gewijd.

La musica di Pino Daniele; pazziando’ tra tradizione e ricerca musicale

Fonteinkerk Amersfoort Robert Kochstraat 4, Amersfoort

De muzikant, gitarist en zanger Pino Daniele, gevormd in de rijke en vruchtbare Napolitaanse muzikale omgeving van de jaren zeventig, is een van de meest vernieuwende figuren in de Italiaanse muziekscene. Muzikale lezing in het Italiaans door Andrea Maddalena.

Pausen als rotsen en pausen als kiezelsteentjes – Math Osseforth

Verhalenhuis Haarlem Van Egmondstraat 7, Haarlem, Noord-Holland

De Paus is van oudsher het hoofd van de kerk, eerst van alle christenen, daarna van de katholieken. Christus zelve had Simon nota bene aangewezen om de rots te zijn waarop Hij Zijn kerk zou bouwen. Sindsdien hebben 265 opvolgers die verantwoordelijkheid op zich genomen. Maar voor sommigen was dat makkelijker en succesvoller dan voor...

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst