Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Views Navigation

Event Views Navigation

Today

Siena: een van de best bewaarde steden van Italië

Zoom bijeenkomst

Siena is een van de best bewaarde steden van Italie, zelfs de Florentijnen moeten dat erkennen. Er was altijd rivaliteit tussen beide steden als het om de mooiste of de grootste bouwwerken ging. De Dom van Florence is groter, maar ook de Kathedraal van Siena heeft veel te bieden, een bijzondere vloer, schitterende fresco's en een prachtige bibliotheek. Het blijft in deze lezing niet bij een kerk, ook het beroemde stadhuis komt aan bod en natuurlijk de Palio, de bekende paardenrennen. Kortom genoeg om naar uit te zien.

Free

Stijn Fens ~ Eeuwige veerkracht een liefdesverklaring aan Rome

Het Amsterdams Lyceum Valeriusplein 15, Amsterdam

Deze lezing neemt u mee op een verrassende zoektocht naar het geheim van de stad Rome. Van Luther tot John Keats, van Adrianus VI tot paus Franciscus, van de pest van 1522 tot de lockdown van 2020.

Bekroonde film La dea fortuna in LantarenVenster

LantarenVenster Rotterdam Otto Reuchlingweg 996, Rotterdam

Eindelijk kunnen we speciaal voor onze leden en introducés de film La dea fortuna vertonen, die oorsponkelijk als nieuwjaarsfilm geprogrammeerd was! Dit is tevens de slotactiviteit van het verenigingsjaar 2020-2021. Op dinsdag 22 juni twee live voorstellingen voor elk 50 bezoekers, om 19:00 en 21:30. Inschrijven is noodzakelijk.

Landelijke Danteweek 2021

Diverse locaties

De Nederlandse Dante Alighieri verenigingen organiseren een nationale Danteweek ter gelegenheid van het 700ste sterfjaar van onze naamgever Dante Alighieri.

Kunstenaars geïnspireerd door Dante’s werk

Bibliotheek Enschede Pijpenstraat 15, Enschede

Kunstenaars die in de loop der eeuwen geïnspireerd raakten door Dante’s literaire werk, van Botticelli tot Salvador Dali. Lezing door kunsthistorica Marian van Caspel.

Start Danteweek en viering jubileum met filmklassieker ‘Roma’ (Fellini, 1972)

LantarenVenster Rotterdam Otto Reuchlingweg 996, Rotterdam

Fellini's impressionistisch beeld van de stad Rome (1972). De film volgt Rome vanaf de tijd van Mussolini tot aan de tijd van de hippies, de jaren 70. Fellini's portret van Rome toont de kijker bordelen, muziektheaters, archeologische ontdekkingen, een bizarre modeshow en tal van vreemde bewoners.

Lezing ‘Erasmus ontmoet Dante’ door Herman Pleij

Boekhandel Donner Rotterdam Coolsingel 129, Rotterdam

Vanwege ons jubileum hebben we Herman Pleij uitgenodigd om zijn licht te laten schijnen op de relatie tussen Erasmus en Dante, iconen van respectievelijk Rotterdam en Italië. Met het thema 'Erasmus ontmoet Dante' willen we de 100-jarige band tussen onze vereniging en de stad illustreren. Deze lezing organiseren we samen met boekhandel Donner en wordt zowel live als online aangeboden.

Giro Italiano a Rotterdam: met Dante langs ‘Italiaanse plekken’ in de stad

Diverse locaties

Om de verbondenheid van onze 100-jarige vereniging met Rotterdam te onderstrepen komt Dante voor één week terug op aarde en bezoekt de stad. Van dinsdag 14 t/m zaterdag 18 september 2021 is hij omstreeks lunchtijd te vinden op ‘Italiaanse plekken’ in het centrum, waarbij een kleinschalige activiteit plaatsvindt. Belangstellenden kunnen daarbij aanhaken, met in achtneming van de afstandsregel.

Lezing ‘1300 – Het Rome dat Dante zag’ door Sandrina Bokhorst

Online

In deze lezing neemt drs. Sandrina Bokhorst, Rome-kenner en verhalenverteller, ons als een ‘Cicerone’ mee op een virtuele tour door het Rome van die enerverende eerste jaren van de 14e eeuw. Deze online lezing wordt op de 700-ste sterfdag van onze naamgever aangeboden aan de leden van de 15 Dante Alighieri comitati in Nederland, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Rotterdamse comitato.

Lezing ‘Hoe Dante nog leeft in Italië’ door Marc Leijendekker

Online

Hij overleed zevenhonderd jaar geleden, maar veel Italianen komen nog dagelijks op de een of andere manier in aanraking met Dante en zijn Divina Commedia. Zijn erfenis is zichtbaar in de taal en in de geschiedschrijving van Italië, zijn verzen worden regelmatig geciteerd en voorgelezen.

Film ~ Pranzo di Ferragosto (2008)

Het Amsterdams Lyceum Valeriusplein 15, Amsterdam

Gianni is vijftig en de enige zoon van zijn moeder, een weduwe van adellijke afkomst met wie hij samenwoont in een appartement in Rome. Zijn moeder is nogal veeleisend van aard en Gianni brengt dan ook veel tijd door in de plaatselijke bar. In zijn appartement moet Gianni van zijn moeder flink wat huishoudelijk werk verrichten. Ferragosto (Maria Hemelvaart), het traditionele vrije weekend van Italië, staat voor de deur en Gianni krijgt een bezoekje van zijn huisbaas: kan Gianni misschien twee dagen voor diens moeder zorgen?

Film ~ Romeo e Giulietta (1968)

Het Amsterdams Lyceum Valeriusplein 15, Amsterdam

Deze filmvertoning is een hommage aan de op 15 juni 2019 in Rome overleden regisseur Gian Franco Corsi Zeffirelli. In 1999 ontving hij op het internationaal filmfestival van Karlsbad de Kristallen Bol voor zijn uitzonderlijke artistieke bijdrage aan de film in de hele wereld.

Mariska Jansen ~ Elisabetta Sirani, een innovatieve kunstenares

Het Amsterdams Lyceum Valeriusplein 15, Amsterdam

Naast bekende mannelijke kunstenaars, zoals Guido Reni (1575-1642) en leden uit de Carracci familie, heeft de School van Bologna in de zestiende en zeventiende eeuw ook verschillende vrouwelijke kunstenaressen voortgebracht. Een van hen was Elisabetta Sirani (1638-1665).

Carmen van den Bergh ~ Elena Ferrante

Het Amsterdams Lyceum Valeriusplein 15, Amsterdam

Wie is “Elena Ferrante”? Een mysterieuze vrouw, een man, of een heel team van schrijvers en vertalers? Vele onderzoekers hebben geprobeerd te ontdekken wie er schuilt achter deze artiestennaam, en met succes. Welke zijn de meest betrouwbare technieken om de identiteit van een auteur te achterhalen? En kan je die ook zelf toepassen op je favoriete werken? Tijdens de lezing zullen we ons buigen over de literaire kwaliteit van het fenomenale succes van Elena Ferrante’s bestellers, de hype, de Ferrante-koorts, met oog voor de film-en tv-adaptaties.

Lezing ‘Artemisia – vrouw en macht’

De Machinist Rotterdam Willem Buytewechstraat 45, Rotterdam

Rijksmuseum Twenthe organiseert komend najaar (26 september - 23 januari) een spectaculaire tentoonstelling rond het leven en werk van Artemisia Gentileschi. De 17de-eeuwse schilderes was een van de bekendste, meest belangrijke kunstenaars van de Italiaanse barok. In Rotterdam zal Spreker Hoo Man Chan zal ingaan op zijn bekende enthousiaste wijze ingaan op leven, werk en betekenis van deze iconische schilder.

Film ~ Il Grido (1957)

Het Amsterdams Lyceum Valeriusplein 15, Amsterdam

Een arbeider die werkt in een suikerfabriek in de Po-vallei woont samen met een getrouwde vrouw en haar dochter. Als tenslotte voor het stel de mogelijkheid ontstaat om te trouwen weigert ze zijn aanzoek. De depressieve man gaat met het dochtertje zwerven en ontmoet allerlei personen, maar hij vindt in vluchtige andere relaties geen nieuwe emotionele inhoud.

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst