Déjà vu: beroemde Garisenda toren in Bologna staat gevaarlijk scheef

Déjà vu: beroemde Garisenda toren in Bologna staat gevaarlijk scheef

Na Pisa heeft ook Bologna een scheve toren, de 48 meter hoge La Garisenda. Hij staat al heel lang scheef, maar is recent instabieler geworden. Diverse maatregelen zijn genomen vanwege de veiligheid en door een team van experts wordt onderzocht hoe de toren gestabiliseerd kan worden.

La Garisenda en de 97 meter hoge Torre degli Asinelli staan naast elkaar in het centrum van Bologna en bepalen in belangrijke mate het stadsbeeld van Bologna. La Garisenda stamt uit de 12e eeuw en staat al heel lang scheef. Dante Alighieri maakte in de 14e eeuw al melding van de instabiliteit van dit markante object. In de afgelopen maanden is de toren meer gaan bewegen dan gebruikelijk. Daarom is besloten om het gebied rond de toren af te zetten, om te voorkomen dat mensen door vallende brokstukken geraakt kunnen worden. Eerder werd al besloten om geen verkeer meer in de buurt van de toren toe te laten. Een team van architecten, ingenieurs en historici is opgezet om een plan te maken voor het stabiliseren van de toren.

Lees meer op:
Beroemde toren van Bologna gaat steeds schever staan en dreigt in te storten | Opmerkelijk | NU.nl
Two Towers, Bologna – Wikipedia