Dante 700 programma

Home / Dante 700 programma

Ter gelegenheid van de 700ste sterfdag van onze naamgever op 14 september 2021 organiseren de Dante Alighieri comitati in Nederland allerlei evenementen rondom de persoon Dante en zijn werk.

LANDELIJKE DANTEWEEK VAN 10 TOT 18 SEPTEMBER

Vrijdag 10 september – Lezing bij Dante Alighieri Eindhoven: Paolo e Francesca, 5e canto in Divinia Comedia door Linda Huiskes.

Dinsdag 14 september (sterfdag Dante) – Landelijk webinar voor alle leden van de Dante Alighieri comitati, met lezing over Dante en Rome door Sandrina Bokhorst. Aanvang 20:00, alleen voor leden.

Vrijdag 17 september – Het Dante Alighieri comitato Leiden-Den Haag organiseert een herdenkingsprogramma dat een combinatie zal zijn van tekst, muziek en beeld. Uit de drie delen van de Divina Commedia – Inferno, Purgatorio en Paradiso – worden enkele beroemde en geladen episoden gelezen, afgewisseld door delen uit het Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen, uit te voeren door het voortreffelijke New European Ensemble. Deze compositie is gekozen omdat ze, net als de Divina Commedia, geschreven is in ballingschap en een verwante utopische boodschap vertolkt. In de ellendige omstandigheden waarin ze verkeerden bleven Dante en Messiaen geloven in hun visioen van een andere, een betere wereld. Allebei hebben ze in die misère een onaards mooi werk geschreven.  Het herdenkingsprogramma zal plaats vinden in De Nieuwe Regentes in Den Haag en zal ook voor niet-leden toegankelijk zijn (entreeprijs nader te bepalen).

Programma wordt verder aangevuld.

OVERIGE ACTIVITEITEN

30 september tot 24 oktober – Tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort met als titel Dante leeft!, met de Dante / La Divina Commedia georiënteerde schilderijen van Wietse Kuis, een Amersfoortse schilder. Tegelijkertijd kunnen we ook kennis maken met speciale Dante foto’s van Amersfoortse fotografen. Op zaterdag 2 oktober is de officiële opening. Op 4 donderdagen zullen door Dante Alighieri Amersfoort tijdens de tentoonstelling lezingen worden gehouden:

  • 30 september, inleidende lezing door Rob Vroom,  een ‘lichte’ toegankelijke lezing met verhalen en anekdotes
  • 7 oktober – De rol van Dante in de film door Kevin Toma
  • 14 oktober – De rol van Dante in de kunstgeschiedenis door Irmin Visser
  • 21 oktober – De rol van Dante in de popmuziek door Fabiana Dammers, lezing voor de pauze, singer-songwriter Fabiana zingt Italiaanse liedjes na de pauze.